fbpx
Комьюнити

Програма «Єднання заради України»

Слушай радио Славик Фэмили | Listen to Radio Slavic Family Live | KXPD 1040 AM Portland

Сполучені Штати Америки приймуть до 100 000 українців, які рятуються від військової агресії з боку Росії. У квітні президент Джо Байден оголосив про програму Єднання заради України, що передбачає спрощений процес в’їзду на територію США для українців. Програма дає можливість громадянам України залишатися на території Сполучених Штатів впродовж двох років й отримати дозвіл на працевлаштування.

Основою для програми Єднання заради України є «гуманітарний пароль». Пароль — це дозвіл на в’їзд до Сполучених Штатів без візи або статусу біженця, який надає Служба громадянства та імміграції США. Українці, які подають заявку за програмою, повинні мати спонсора в США, який погодиться надавати їм фінансову підтримку впродовж усього строку їхнього перебування в країні.

Особи мають право подавати заявку на отримання гуманітарного пароля, якщо вони:

  • Проживали в Україні до 11 лютого 2022 року й були змушені покинути свою домівку внаслідок вторгнення Росії
  • Є громадянами України та мають український паспорт або є членами сім’ї особи, яка подає заявку на дозвіл на в’їзд у країну
  • Перебувають за межами США
  • Мають спонсора, який надасть форму I-134, Декларація про фінансову підтримку
  • Виконають усі вимоги щодо щеплень та громадського здоровʼя
  • Пройдуть перевірку благонадійності, у тому числі зняття відбитків пальців і перевірку анкетних даних

Процес отримання дозволу на в’їзд у США за програмою Єднання заради України починається із заповнення форми I-134. Спонсор, який зобов’язується надавати фінансову підтримку особі або сім’ї з України, заповнює форму онлайн на вебпорталі myUSCIS. Форма містить запитання щодо спонсора та особи чи сім’ї, яка вимушено покинула Україну. Перейдіть за посиланням https://my.uscis.gov.

Особа або сім’я з України отримає електронний лист від Служби громадянства та імміграції США з інструкціями щодо подальших кроків:

  • Особі або сім’ї буде необхідно створити обліковий запис на порталі myUSCIS, надати анкетні дані та погодитися з вимогами щодо можливості участі в програмі
  • Обов’язковою вимогою є надання підтвердження щеплення проти кору, поліомієліту та COVID-19
  • У разі надання Службою громадянства та імміграції США дозволу на в’їзд у країну заявник отримає відповідне повідомлення у своєму обліковому записі на порталі myUSCIS
  • Дозвіл на в’їзд є дійсним протягом 90 днів

Після прибуття в пункт в’їзду в США кожна особа пройде перевірку з метою надання їй пароля строком до двох років. Крім того, може бути визначено умови її перебування в країні. Більшість людей мають пройти перевірку на наявність в них туберкульозу, а також щодо них буде проведено додаткову перевірку анкетних даних.

Людям необхідно самостійно організувати переліт з Європи в США. Громадянам України, які прибувають на кордон між США та Мексикою та не мають дійсної візи чи дозволу на в’їзд у Сполучені Штати за програмою Єднання заради України, може бути відмовлено у в’їзді в країну та рекомендовано подати відповідну заявку. Іммігранти, які наразі проживають у США, радять отримувати дозвіл за програмою Єднання заради України і летіти прямим рейсом із Європи в США, а не прибувати в Мексику і тільки потім подавати заявку на в’їзд в США за цією програмою.  

У разі отримання пароля за програмою Єднання заради України бенефіціар має право подати заяву про надання йому дозволу на працевлаштування в США. Для цього необхідно заповнити форму I-765 на порталі myUSCIS.

Програма Єднання заради України, що передбачає отримання дозволу на в’їзд у США, не є єдиним способом для прибуття біженців у Сполучені Штати. 

  • Громадяни України, які знаходилися на території США до 1 березня 2022 року, можуть подати заявку про надання дозволу на перебування на території країни протягом 18 місяців у статусі тимчасового захисту. 
  • Особи, які виїхали з України, наразі перебувають в США та бояться переслідування в разі повернення, мають право подати заяву про притулок.
  • Українці, які бояться переслідування та знаходяться за межами Сполучених Штатів, можуть подавати заявки за Програмою приймання біженців. Першим кроком є звернення до місцевого офісу Управління Верховного комісара ООН з питань біженців  

Згідно з Поправкою Лаутенберга, члени деяких релігійних груп можуть отримувати статус біженця за спрощеною процедурою. Скористатися цією програмою можуть євреї, євангельські християни (баптисти, п’ятидесятники, адвентисти сьомого дня тощо), свідки Ієгови, українські греко-католики та члени Української автокефальної православної церкви. Заявники повинні мати близьких родичів у США, а процесс подання заявки має розпочати їхній родич, що проживає у Сполучених Штатах. Жителі Вашингтона, які бажають організувати переїзд у США для своїх родичів з України за програмою на основі Поправки Лаутенберга, мають звернутися в один із місцевих офісів із переміщення, адреси яких можна знайти за посиланням https://www.dshs.wa.gov/sites/default/files/WA%20State%20Refugee%20Resettlement%20Agencies%2005-06-2022%20Short%20Version.pdf 

Джерела: https://www.dhs.gov/ukraine ,
https://www.uscis.gov/humanitarian/uniting-for-ukraine ,
https://www.hias.org/lautenberg-amendment ,
https://travel.state.gov/content/travel/en/News/visas-news/information-for-nationals-of-Ukraine.html