fbpx
Здоровье

Антибіотики: дотримуйтесь правил безпеки під час приймання цих серйозних лікарських засобів

Слушай радио Славик Фэмили | Listen to Radio Slavic Family Live | KXPD 1040 AM Portland

Створення сучасних антибіотиків – ліків, що вбивають бактерії, – в 20 столітті стало в межах історії охорони здоров’я подією, яка змінила світ і врятувала багато життів. Однак антибіотики можуть ставати менш ефективними або навіть викликати виникнення нових, більш шкідливих бактерій, якщо люди використовують їх не за призначенням.

Ось чому дуже важливо, щоб люди приймали антибіотики тільки в тому разі, якщо вони були призначені лікарем, і приймали їх тільки за вказівкою. Приймання антибіотика протягом більш короткого періоду, ніж призначено, наприклад, якщо припинити приймати його, щойно Ви почнете почуватися краще, може призвести до загострення інфекції. Ліки можуть не повністю вбити бактерії, які є причиною Вашої хвороби, навпаки бактерії можуть знову з’явитися і стати ще сильнішим, внаслідок чого необхідно буде проходити другий курс приймання антибіотиків. Також краще не приймати антибіотики довше, ніж призначено, тому що це може вбити корисні бактерії у Вашому кишечнику і призвести до шлунково-кишкових захворювань. Якщо Ви не стали почуватися краще після проходження повного призначеного курсу антибіотиків, важливо зв’язатися зі своїм лікарем, щоб обговорити подальші дії. Будь-яке інше застосування антибіотиків – отримання їх від друга, придбання без рецепта або використання залишків ліків — може призвести до виникнення резистентності до антибіотиків. Важливо не запасати і не ділитися своїми антибіотиками з іншими. 

Резистентність до антибіотиків означає, що бактерії зазнали змін, які допомогли їм протистояти летальному для бактерій впливу антибіотика. Інакше кажучи деякі антибіотики більше не зможуть вбивати певні бактерії, або вони будуть менш ефективними у їх знищенні. Щойно бактерії стають резистентними, вони можуть продовжити розмножуватися, завдаючи ще більшої шкоди. Інфекції, викликані бактеріями, резистентними до антибіотиків, важче лікувати, вони вимагають більш токсичного та дорогого лікування, призводять до більш тривалого перебування в лікарні та можуть передаватися від людини до людини, що тільки ускладнює проблему.

Згідно зі статистикою США, щороку щонайменше 2 мільйони людей у Сполучених Штатах заражаються інфекцією, резистентною до антибіотиків. Приблизно 23 000 з них помирають щороку.

Приймати антибіотики виключно за призначенням важливо для Вашого особистого здоров’я, а також для запобігання виникнення резистентності до антибіотиків. Це тому, що антибіотики не завжди підходять для лікування відповідної хвороби, і тільки лікар або інший кваліфікований медичний працівник може поставити правильний діагноз і скласти план лікування. Антибіотики лікують інфекції, викликані бактеріями. Вони не лікують інфекції, викликані вірусами, грибками або паразитами, і можуть погіршити стан, зумовлений цими видами інфекцій. Найкращій і найбільш точний спосіб визначити, що стало причиною інфекції, – це проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем. Антибіотики не запобігають і не лікують COVID-19, оскільки інфекцію COVID-19 викликає вірус, а не бактерії. Однак у деяких пацієнтів з COVID-19 може одночасно розвиватися бактеріальна інфекція, як-от пневмонія, і тоді їх лікар може призначити лікування пневмонії антибіотиками під час перебігу COVID.  

Можна зрозуміти, чому люди звикли використовувати антибіотики за будь-якої нагоди. Їм це здається простим і легким рішенням. Але отримати належне лікування може бути майже так само легко, якщо Ви звернетеся до свого лікаря. Один спеціаліст з лікування антибіотиками повідомив журналу Consumer Reports: «Коротка телефонна розмова з лікарем може допомогти зрозуміти, коли слід відвідати лікарню і як лікувати кожен симптом».