fbpx
Здоровье

Новий різновид omicron BA.2 викликає нову хвилю інфекцій

Слушай радио Славик Фэмили | Listen to Radio Slavic Family Live | KXPD 1040 AM Portland

Що ми знаємо та що з цим робити
Нова хвиля?

Різновид BA.2 COVID-19 на даний час є домінуючим штамом, що поширюється по території Сполучених Штатів. Згідно з останніми оцінками, більше 70 відсотків усіх нових випадків інфікування пов’язані з різновидом BA.2. Цей різновид вірусу дуже заразний та легко поширюється у спільнотах. Насправді, на основі поточних даних, він приблизно на 30 відсотків більш заразний, ніж оригінальний варіант омікрону, який вже був набагато більш заразним, ніж будь-який інший штам. 

У європейських країнах вже спостерігається різкий сплеск захворюваності та госпіталізацій. Протягом усієї пандемії США повторювали європейську схему захворюваності COVID-19, але відставали на кілька тижнів. Громади на східному узбережжі стикаються з хвилею нових випадків захворювання, які, ймовірно, поширяться по всій країні.

Отже, що це означає? Експерти прогнозують нерівномірні наслідки появи та поширення різновиду BA.2. У районах з більш низьким рівнем вакцинації, більш високою щільністю населення або там, де люди проводять більше часу в закритих приміщеннях, ймовірно, відбудеться зростання числа випадків захворювання, а також, можливо, госпіталізацій та смертей. Спільноти з більш високим рівнем вакцинації та меншою щільністю населення, ймовірно, краще перенесуть цей варіант.  

Мандати зникли, здоровий глузд не повинен бути

У той час як різновид BA.2 більш заразний, ніж попередні штами, розумні заходи безпеки, які люди можуть використовувати, щоб уникнути зараження, залишаються незмінними. В даний час уряди штатів та федеральна влада послабили вимоги та обмеження, що робить ще більш важливим, щоб ми усі робили все можливе для запобігання поширення вірусу.

Зробіть щеплення – щеплення зміцнюють вашу імунну систему, знижуючи ймовірність того, що ви заразитеся або поширите COVID-19. Повна вакцинація також різко знижує ймовірність госпіталізації або смерті у разі прориву інфекції. 

Носіть маску – якісні маски (N95, KN95 та KF94) дуже ефективні у запобіганні поширення COVID-19. Носіть маску у погано провітрюваних, закритих або переповнених відкритих приміщеннях.

Часто здавайте аналізи – якщо ви відчуваєте себе погано, пройдіть експрес-тест на covid-19 вдома. Знання вашого статусу знижує ймовірність того, що ви передасте вірус іншим людям у разі позитивного результату тесту.

Тести та симптоми, на які слід звернути увагу

Симптоми COVID – 19 можуть варіюватися від головного болю, лихоманки та болю у горлі до діареї, блювоти та розладу шлунка. Пройдіть тест, якщо ви відчуваєте будь-які з цих симптомів. Безкоштовні експрес-тести на дому доступні жителям Вашингтона у рамках державних та федеральних програм. Залежно від поставок сім’ї можуть двічі на місяць замовляти на веб-сайті штату Вашингтон в цілому 10 безкоштовних тестів.

  1. Замовте безкоштовні тестові набори у штаті Вашингтон за адресою www.sayyescovidhometest.org 
  2. Замовте безкоштовні тестові набори, доставлені поштовою службою США за адресою www.covid.gov/tests

Різновиди трапляються, тому що трапляються інфекції

Кожна інфекція COVID – 19-це шанс для вірусу мутувати, що робить його більш заразним, більш смертоносним або більш важким для виявлення вакцинами. Кожен зацікавлений у цій гонці, тому що кожен варіант несе з собою ймовірність відновлення обмежень та ймовірність того, що випробувані та надійні заходи безпеки, які у нас є, більше не виявляться ефективними. Ми всі хочемо, щоб у нашому житті повернулося відчуття нормальності, та ми всі повинні навчитися жити з COVID-19 як з реальністю. Це не означає, що ми ухиляємося від нашої відповідальності один перед одним або прикидаємося, що вірус не представляє реальної та серйозної загрози для нас та людей, яких ми любимо.

Безперервне підвищення імунітету та бустерні дози

Пандемія триває вже третій рік, та попередня інфекція не дає стійкого імунітету. Дослідження показують, що природний імунітет слабшає через три-шість місяців. Імунітет, отриманий від вакцин, хоча і більш сильний та довговічний, ніж природний імунітет, з часом також слабшає, особливо з урахуванням того, що сучасні вакцини були розроблені для розпізнавання альфа-варіанту та боротьби з ним. Оскільки вірус мутував у результаті швидкого поширення у суспільстві, вашій імунній системі стає все важче розпізнавати вірус як мету для атаки. З цих причин CDC опублікував нову інформацію про осіб, які мають право на отримання бустерної дози для зміцнення імунітету. Для усіх груп бустерна доза додає захисний шар від важких захворювань та смерті від COVID-19.

  • Дорослі у віці 50 років та старше, які отримали бустерну дозу COVID-19 щонайменше чотири місяці тому, тепер мають можливість отримати другу бустерну дозу Moderna або Pfizer-BioNTech.
  • Люди у віці 12 років та старше з помірним або важким ослабленим імунітетом тепер можуть отримати другу бустерну дозу COVID-19. Сюди входять одержувачі трансплантації органів або стовбурових клітин, люди, які проходять лікування від раку, та люди, які приймають ліки, що послаблюють імунну систему. 
  • Будь-яка людина 18 років та старше, які отримали вакцину Johnson & Johnson від COVID-19 як первинну та бустерну дози, має право на отримання дози covid-19 з Moderna або Pfizer-BioNTech. Вакцини з мРНК COVID-19 забезпечують найбільш ефективний захист від COVID-19.

Джерела:
https://www.today.com/health/health/ba2-prepare-another-covid-19-surge-rcna23031
https://www.vdh.virginia.gov/coronavirus/get-the-facts/variants-of-covid/