fbpx
Здоровье

Таблиця ресурсів COVID-19 та щомісячні оновлення: Нові варіанти COVID-19

Слушай радио Славик Фэмили | Listen to Radio Slavic Family Live | KXPD 1040 AM Portland

Водночас із поширенням вірусу COVID-19 світом продовжують з’являтися його нові варіанти. Кожна інфекція створює можливість для мутації вірусу та покращує його здатність долати імунну відповідь. Хоча інформації про довгострокові наслідки зараження кількома варіантами COVID-19 практично немає, дослідники вважають, що принаймні у десяти відсотків осіб, які заразилися COVID-19, хвороба проходитиме в Довгий COVID формі та супроводжуватиметься такими симптомами, як хронічна втома, й потенційно матиме своїм наслідком незворотне враження життєво важливих органів, зокрема нирок, легенів, мозку та серця.

Штам Омікрон став останнім часом домінантним варіантом коронавірусу, який поширюється територією США. Омікрон має декілька різновидів, позначених як BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 та BA.5. Занепокоєння викликає те, що кожен наступний різновід цього штаму є більш заразним у порівнянні з його попередником, що підвищує ризик повторного інфікування. Найкращим способом уникнення зараження є вакцинування в поєднанні з носінням маски під час перебування в приміщеннях або в натовпі. 

Бустерні дози

Робоча група західних штатів із питань наукового нагляду в галузі безпеки (Western States Scientific Safety Review Workgroup) рекомендує всім людям у віці від 12 років отримати бустерну дозу вакцини від COVID-19. Згідно з результатами досліджень, як імунітет, отриманий завдяки вакцинуванню, так і природний імунітет, вироблений внаслідок захворювання, з часом знижується. Водночас зниження природного імунітету відбувається більш швидкими темпами. Люди, які отримують бустерну дозу після початкового щеплення, мають кращий рівень захисту від повторного інфікування COVID-19 та госпіталізації або смерті у випадку захворювання.

Дорослі у віці старше 50 років, а також діти у віці 12 років та старше з помірним або важким ослабленням імунітету тепер можуть отримати другу бустерну дозу вакцини принаймні через чотири місяці після першого бустерного щеплення. Для людей, що входять до цих категорій, зокрема тих із них, які мають супутні хронічні захворювання, ризик важкого перебігу COVID-19 є вищим. 

Ліки від COVID-19

Препарати для профілактики зараження COVID-19 здатні знизити ризик важкого перебігу хвороби або госпіталізації пацієнтів з COVID-19, що мають помірний або високий ризик такого перебігу. Дослідники продовжують створювати методи лікування, які включають, зокрема, моноклональні антитіла, доконтактну профілактику (PrEP) й оральні противірусні препарати.

Моноклональні антитіла (mAb)

Моноклональні антитіла призначені для осіб, які мають високий ризик важкого перебігу хвороби або госпіталізації та захворіли на COVID-19 чи нещодавно контактували із хворим на COVID-19. Наразі є доступними два mAb варіанти лікування із використанням моноклональних антитіл, що допомагають блокувати проникнення вірусу в клітини організму людини
й знижують вірусне навантаження. Препарати на основі mAb доставляють необхідні антитіла в імунну систему людини, щоби допомогти їй подолати інфекцію.

Доконтактна профілактика (PrEP)

PrEP Лікарські засоби для доконтактної профілактики — це внутрішньовенні препарати, розроблені з метою блокування приєднання вірусу до клітин організму людини та запобігання інфікуванню. Засоби PrEP можуть отримати пацієнти у віці від 12 років та старше із середнім рівнем ризику й ослабленим імунітетом, які наразі не хворіють на COVID-19 і важать не менше 88 фунтів (40 кг). PrEP сприяє захисту організму від хвороби. Лікарі не рекомендують застосування засобів PrEP для осіб, які вакцинувалися впродовж останніх двох тижнів.

Оральні противірусні препарати

Противірусні препарати знижують вірусне навантаження, посилюють імунітет та пом’якшують симптоми інфекції. Наразі дозвіл на екстрене застосування з метою лікування пацієнтів з легким або помірним перебігом COVID-19 без госпіталізації було надано для двох оральних противірусних препаратів. Ці лікарські засоби, а саме Paxlovid та molnupiravir, слід приймати впродовж п’яти днів після появи симптомів, а для їхнього призначення лікарем у людини має бути підтверджено інфікування COVID-19.

Щеплення дітей у віці молодше 5 років

Дослідження щодо щеплення дітей молодше 5 років все ще тривають. Наприкінці квітня Moderna передала Управлінню контролю якості харчових продуктів і лікарських засобів (Food and Drug Administration, FDA) дані, згідно з якими компанія сподівається отримати підтвердження тому, що щеплення двома малими дозами дітей у віці до 5 років здатне захистити їх від COVID-19. Pfizer наразі проводить тестування програми щеплення трьома ще навіть меншими дозами їхньої вакцини. Штам Омікрон став неминучим каменем спотикання в процесі дослідження, оскільки його мутації дозволяють цьому варіанту коронавірусу краще оминати імунний захист, отриманий завдяки щепленню. З моменту подання виробниками вакцин заявки на отримання дозволу FDA до моменту, коли відповідні вакцини стануть доступними сім’ям, має бути здійснено декілька кроків. Наразі офіційні представники не надають жодних чітких строків завершення цього процесу.

Ви можете відвідати пункт тестування на COVID-19, щоби пройти тест і відразу отримати ліки для боротьби з інфекцією, якщо його результат виявиться позитивним. Щоби знайти найближчий пункт тестування, перейдіть за посиланням: https://covid-19-test-to-treat-locator-dhhs.hub.arcgis.com/

Пандемія чи ендемія: У чому різниця й чому це має значення?

Розуміння відмінності ендемічного вірусу від пандемії COVID-19 та його впливу на наше повсякденне життя є важливим для безпеки людей.

Згідно з визначенням, пандемія — це раптове збільшення кількості випадків захворювання, яке поширилося територією кількох країн або континентів та вразило багатьох людей. COVID-19 визнається пандемією, починаючи з березня 2020.

Ендемічним є вірус, який присутній на певному рівні серед населення як протягом певної пори року, так і постійно. Трансформація COVID-19 в ендемічний вірус означає тільки те, що його навряд чи вдасться повністю подолати. Натомість він продовжить поширюватися. 

Дві ключові відмінності пандемії від ендемічного вірусу полягають у тому, що останній не поширюється безконтрольно та не створює надмірного тягаря для системи охорони здоров’я. Крім того, ендемічні віруси розвиваються за передбачуваними схемами, завдяки чому державні системи охорони здоров’я мають можливість краще підготуватися до очікуваних спалахів захворювання. 

Водночас трансформація COVID-19 з пандемії в ендемію не означає, що вірус стане слабшим або менш шкідливим. Є цілком можливим, ба й навіть ймовірним, що носіння масок у разі зростання кількості випадків захворювання в певній місцевості та вжиття інших запобіжних заходів, таких як щорічне бустерне щеплення від COVID-19, стане нормою нашого життя. Замість того, щоби чинити супротив цим розумним заходам, нам слід вважати їх тими практичними кроками, які допоможуть кожному з нас долати наслідки COVID-19 для нашого життя.  

Джерела:
https://doh.wa.gov/emergencies/covid-19/vaccine-information/vaccine-booster-doses#:~:text=Everyone%2012%20years%20and%20older,is%20eligible%20for%20a%20booster.&text=The%20CDC%20and%20the%20Western,to%20get%20a%20booster%20dose
https://www.seattletimes.com/seattle-news/health/coronavirus-daily-news-updates-may-16-what-to-know-today-about-covid-19-in-the-seattle-area-washington-state-and-the-world-2/ https://www.nbcchicago.com/news/coronavirus/covid-vaccines-for-kids-under-5-when-could-shots-begin-the-latest-timing/2819178/

Популярные

Слушать радио